Vriesestraat 22, 3311KD Dordrecht
Laden Evenementen

« All Evenementen

Evenement Navigation

mrt 09, 2023

Vrije wil in 2023: Gespreksavond

9 maart
20:00 - 22:00
Kosterij Trinitatiskapel Vriesestraat 22
Dordrecht, Nederland
Contact us
Description

Elk jaar deelt de Stichting Maand van de Filosofie de Socratesbeker uit voor het beste filosofische boek. In 2022 won Jurriën Hamer met zijn boek “Waarom schurken pech hebben en helden geluk”. In dit boek geeft Hamer aan dat vrije wil een mythe is. Althans, als vrije wil een volledig onbepaalde wil is. Daarbij geeft Hamer aan dat velen de vrije wil niet kunnen loslaten, omdat dan ons idee van moraal zou verdwijnen. Daarom besteedt Hamer de tweede helft van het boek aan een moraal die compatibel is met het idee van een wil die niet vrij is.

Tegelijkertijd dong er in 2022 nog een boek over de vrij wil mee naar de Socratesbeker. Dat was het boek “Mijn intenties en ik” van Lieke Asma. Asma neemt een standpunt in dat tegenovergesteld lijkt aan dat van Hamer. Hoewel een volledig ongeconditioneerde wil ondenkbaar is, wil dat niet zeggen dat er niet zoiets is als vrije wil. Op basis van de capabilities approach van Nusbaum, beargumenteerd dat het wel zeker mogelijk is om te spreken over vrije wil.

Heeft Hamer te vroeg de vrije wil doodverklaard? En hoe moeten we eigenlijk denken over vrije wil als in één jaar al twee zulke verschillende boeken het levenslicht zien?

Deze avond bespreken we de kracht en zwakheiden van beide boeken en nodigen we het publiek aan om gezamenlijk op zoek te gaan naar een goed begrip van vrije wil.

Details

Date:
9 maart
Time:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Venue

Kosterij Trinitatiskapel Vriesestraat 22
Dordrecht, Nederland
+ Google Maps