Vriesestraat 22, 3311KD Dordrecht
Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.
mrt 01, 2018

Reformatorische Wijsbegeerte door Marc de Vries

1 maart 2018
20:00 - 22:00
VanAlle Tijden Grotekerksebuurt 44

Dordrecht, 3311 PN
Contact us
Description

Christelijke filosofie staat voor radicale reflectie die gericht is op het verkrijgen van inzicht in de geschapen werkelijkheid. Maar ook voor het vruchtbaar maken van dat inzicht voor wetenschap en samenleving. Deze christelijke filosofie kent een rijke intellectuele traditie. In alle eeuwen hebben mensen, met de Bijbel als uitgangspunt, fundamenteel over de werkelijkheid nagedacht. In de 20e eeuw ontwikkelden Herman Dooyeweerd en Dirk Vollenhoven, hoogleraren aan de Vrije Universiteit, de calvinistische wijsbegeerte. Filosofen overal ter wereld hebben inspiratie in dit denken gevonden en ontwikkelden het verder. Ook nu, in een samenleving die als postchristelijk wordt getypeerd. Zij doen dit toekomstgericht, met eigen accenten, vanuit de overtuiging dat een christelijk-filosofische doordenking van de werkelijkheid mogelijk is.

Prof. Dr. Marc de Vries leidt ons deze avond in. Marc’s belangstelling gaat vooral uit naar het verbinden van twee vakgebieden: filosofie van wetenschap en techniek en de didactiek van de bètavakken in het basis- en middelbaar onderwijs.

Als je ergens onderwijs in wilt geven, moet je immers eerst goed weten waar je het over hebt, en dan zit je midden in de filosofie. De filosofie van wetenschap en techniek reikt allerlei thema’s aan die belangrijk zijn om door te geven aan jonge mensen: wat is de aard van wetenschap en wat zijn de beperkingen van wetenschappelijke kennis, hoe komt het de retoriek waarmee technische ontwikkelingen gepaard gaan vaak refereren naar ideale werelden (zonder ziekte, dood, enzovoorts) en wat betekent dat voor de normatieve beoordeling van zulke ontwikkelingen?

Details

Date:
1 maart 2018
Time:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Venue

VanAlle Tijden Grotekerksebuurt 44

Dordrecht, 3311 PN
+ Google Maps
Website: Bekijk de site van Locatie