Vriesestraat 22, 3311KD Dordrecht
Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Evenement Navigation

nov 08, 2016

Plato

8 november 2016
20:00 - 23:00
VanAlle Tijden Grotekerksebuurt 44

Dordrecht, 3311 PN
Contact us
Description

Plato (429 – 347 vChr.) is een van de grootste en belangrijkste filosofen in het westen. Plato heeft zich niet alleen beziggehouden met een grote verscheidenheid aan onderwerpen, maar ook zijn literare stijl is een voorbeeld voor filosofen door alle eeuwen heen. In de geschiedenis van de filosofie is het moeilijk om de invloed van Plato te overschatten. A.N. Whitehead zegt niet voor niets dat de westerse filosofiegeschiedenis een verzameling voetnoten is bij Plato.

Plato was afkomstig uit een adellijk gezin met veel invloed in de Atheense politiek. Een van Platos oudooms was zelfs lid van de gevreesde dertig tyrannen. Plato was een leerling van Socrates. Bijna alles wat wij weten over Socrates, weten we uit de geschriften van Plato. In de dialogen speelt Socrates dan ook steevast de hoofdrol. Pas bij enkele late dialogen verdwijnt Socrates van het toneel. Doordat Socrates zo’n centrale rol speelt in de dialogen, is het niet altijd duidelijk waar Socrates’ idee ophoudt en waar Plato’s eigen ideeën beginnen.

Plato is vooral bekend om zijn zogenaamde grotmythe. In deze mythe legt Plato zijn zijnsleer (ontologie) uit: De wereld die wij zien, is niet de echte wereld. Onze wereld is een schaduwwereld van de ideeën. Deze ideeën zijn wat er écht is. De filosoof moet zich toeleggen op het herinneren van deze werkelijkheid. De ideeënleer van Plato heeft een onuitwisbare invloed gehad op Plato’s discipel Aristoteles, maar ook op Augustinus én de volledige westerse filosofie. Een goed begrip van de westerse filosofie vereist een goed begrip van deze fascineren denker!

Paul Wansink verzorgt de introductie op Plato.

Geef je direct op voor deze bijeenkomst!

Details

Date:
8 november 2016
Time:
20:00 - 23:00
Evenement Categorie:

Venue

VanAlle Tijden Grotekerksebuurt 44

Dordrecht, 3311 PN
+ Google Maps
Website: Bekijk de site van Locatie