Vriesestraat 22, 3311KD Dordrecht
Laden Evenementen

« All Evenementen

feb 09, 2023

Ontsnappen aan het dualisme

9 februari
20:00 - 22:00
Kosterij Trinitatiskapel Vriesestraat 22
Dordrecht, Nederland
Contact us
Description

In onze westerse cultuur zijn lichaam en geest van elkaar gescheiden, waarbij we aannemen dat het lichaam doet wat de geest wil. (On)bewustzijn, zelf, wil en cognitie/ kennis horen dan allemaal tot het terrein van de geest, en motoriek, zintuigen meer tot het terrein van het lichaam.

Dit dualisme, dat al bij de Griekse filosofen voorkomt wordt tegenwoordig meestal op conto van Descartes geschreven. Er zijn goede redenen om dualisme te willen vervangen door een andere visie, maar de alternatieven geven vervolgens weer nieuwe vragen. Op gebied van mentale causaliteit, vrije wil en het beschrijven van subjectiviteit en ervaring. Wat blijft erover van een vrije wil als onze neuronen sneller zijn dan ons bewustzijn of hoe kun je subjectieve ervaring beschrijven vanuit cellen en moleculen? Chalmers heeft het onder woorden gebracht als the Hard Problem of Consiousness. Waar zit het “zelf” is er eigenlijk wel een zelf? Soms zijn oude vragen in het licht van nieuwe theorieën ook minder relevant geworden als voorbeeld lichaam en geest voortkomen uit hetzelfde dan is het niet relevant om de een boven de ander te stellen. 

In deze avond proberen we de meest gangbare theorieën en hun vragen op een rijtje te zetten en daarover met elkaar in gesprek te gaan. Menno Vreeling, psychiater, leidt deze avond.

 

Details

Date:
9 februari
Time:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Venue

Kosterij Trinitatiskapel Vriesestraat 22
Dordrecht, Nederland
+ Google Maps