Vriesestraat 22, 3311KD Dordrecht
Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.
nov 10, 2022

Inleiding Kwantummechanica

10 november
20:00 - 22:00
Kosterij Trinitatiskapel Vriesestraat 22
Dordrecht, Nederland
Contact us
Description

Eind van de 19e en begin 20e eeuw was de consensus dat de natuurwetenschap ‘af’ was. Er waren nog wat losse eindjes, maar het idee dat met enkele tientallen jaren alle geheimen van het universum zouden zijn ontrafeld. Maar al snel bleek hoe verkeerd dit idee was. Eerst kwam Einstein die met zijn algemene en speciale relativiteitstheorie een einde maakte aan het Newtoniaanse beeld van de kosmos en de natuur. Vrijwel gelijktijdig kwam er een nieuw, veel vreemder model op: de kwantummechanica. Waar de relativiteitstheorie zich richt op het hele grote, richt de kwantummechanica zich op het allerkleinste.

De kwantummechanica werkt niet volgens onze intuïtie. Met als belangrijke inzichten dat het observeren van deeltjes ook het gedrag van deeltjes beïnvloedt, bijvoorbeeld bij het double-slit experiment waar de plaats van de observatie bepaalt of een deeltje zich als golf of als deeltje gedraagt. Maar ook zijn er vreemde fenomenen als quantum entanglement waarmee informatie over grote afstanden kan worden getransporteerd. En zelfs is er sprake van quantum indeterminacy waarbij er sprake is van indeterminatie. En dit maakt dat sommige filosofen voor de vrije wil hun hoop vestigen op de quantummechanica om de vrije wil te kunnen redden.

Vanuit het kader van de klassieke (Newtoniaanse) mechanica bekijken we de historische ontwikkeling van de kwantummechanica. We bespreken de golf-deeltje dualiteit en het daaraan verwante double slit experiment. Met die kennis kunnen we nadenken over conceptuele interpretaties van de golffunctie.

Gijs van Weelden is PhD student aan Nikhef en de Universiteit Utrecht. In de context van het ALICE experiment van CERN doet hij onderzoek aan de fundamentele wisselwerking van de sterke kernkracht.

Details

Date:
10 november
Time:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Venue

Kosterij Trinitatiskapel Vriesestraat 22
Dordrecht, Nederland
+ Google Maps