Vriesestraat 22, 3311KD Dordrecht
Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.
Immanuel Kant
jan 31, 2017

Immanuel Kant

31 januari 2017
20:00 - 23:00
VanAlle Tijden Grotekerksebuurt 44

Dordrecht, 3311 PN
Contact us
Description

Immanuel Kant (1724-1804) is een van de belangrijkste, moeilijkste en markantste personen in de geschiedenis van de westerse filosofie. In zijn werken heeft Kant de verbinding gelegd tussen empiricisme en rationalisme, waarmee hij de filosofische ontwikkeling voor de komende eeuwen bepaalde. Kant is een van de weinige filosofen waar elke filosoof, medestander of tegenstander, zich rekenschap van moet geven in zijn systeem. Kant’s gedachten over ethiek, politiek en kennisleer werken vandaag de dag nog steeds door in systemen van filosofen als John Rawls en Stephen Darwall.

Kant schreef drie grote kritieken: De kritiek van de zuivere rede, de kritiek van de praktische rede en de kritiek van het oordeelsvermogen. Kant was teleurgesteld in de ontvangst van zijn eerste kritiek. Twee naar na de kritiek van de zuivere rede, bracht Kant de Prolegomena uit, een inleiding tot de kritische filosofie die Kant in de kritiek uiteenzet. Een deel van de ontvangst is de hoge moeilijkheidsgraad van de kritiek van de zuivere rede, verder bemoeilijkt door de complexe terminologie en Kant’s droge schrijfstijl.

De eerste kritiek, van de zuivere rede, is (in zijn eigen woorden) de Copernicaanse revolutie van de filosofie. Kant verbindt de rationalistische systemen van Leibniz en Wolff met het empirisme van Hume. Het resultaat: een zelfkritiek van de rede die zijn eigen grenzen leert kennen. Deze revolutie heeft grote gevolgen voor ons wereldbeeld, omdat vanzelfsprekende kennis en concepten zoals tijd, ruimte en causaliteit (oorzaak-gevolg) plotsklaps een volledige andere invulling krijgen. Deze grens aan de rede zelf heeft ook verregaande gevolgen voor ons denken over waarheid en het bestaan van entiteiten zoals God.

Naast de revolutie in het denken over de wereld, heeft Kant ook het denken over ethiek en esthetiek blijvend veranderd. Om deze systemen ten volle te kunnen waarderen, is een inleiding in de kritiek van de zuivere rede zeker aan te raden. In deze bijeenkomst ligt de focus dan ook op de kennisleer (epistemologie) van Kant.

Willam van Weelden verzorgt de introductie op Kant.

Schrijf je direct in voor deze bijeenkomst!

Details

Date:
31 januari 2017
Time:
20:00 - 23:00
Evenement Categorie:

Venue

VanAlle Tijden Grotekerksebuurt 44

Dordrecht, 3311 PN
+ Google Maps
Website: Bekijk de site van Locatie