Vriesestraat 22, 3311KD Dordrecht
Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Evenement Navigation

Helmuth Plessner 1939
feb 19, 2020

Helmuth Plessner

19 februari 2020
20:00 - 22:00
Lokhorst Tapijten Korte Breestraat 34

Dordrecht, Nederland
Contact us
Description

De Duitse filosofie in de periode na de Eerste Wereldoorlog is een boeiend hoofdstuk in de geschiedenis van de filosofie. Ook vanwege het feit dat de filosofen de oorlog onderling nog eens dunnetjes leken over te doen. Zo boycotte de meest bekende van hen, Martin Heidegger, die een dubieuze rol speelde in de opkomst van de Nazi’s, de carrière van de filosoof Helmuth Plessner. Plessner’s leermeester, Max Scheler, had hem ook al laten vallen omdat hij meende dat die zijn ideeen had gestolen.

Helmuth Plessner emigreerde noodgedwongen in de jaren dertig naar Nederland en was 15 jaar hoogelraar in Groningen. In de oorlog publiceerde hij zijn bekendste werk ‘Lachen en Huilen’ dat in het Nederlands werd vertaald in 1961 en veel herdrukken kende. Weinigen zullen Plessner vandaag de dag kennen, maar hij is een originele filosoof die meer aandacht verdient dan hij, in de schaduw van Heidegger, heeft gekregen.

In deze lezing zal Jan Vorstenbosch na een korte biografische schets, de betekenis van de filosofische antropologie, waar Plessner een van de grondleggers van is, uitleggen. Het belangrijkste idee van Plessner over de mens, dat van de ex-centrische bestaanswijze, zal Vorstenbosch verbinden met de politiek van toen en nu, via de reconstructie van een boek ‘Grenzen van de gemeenschap’ dat Plessner in 1924 publiceerde en dat door hem recentelijk is vertaald.

Jan Vorstenbosch is ethicus en universitair docent aan de Universiteit Utrecht. Hij is gespecialiseerd in toegepaste ethiek met een brede interesse in ethiek van sport, mensenrechten en ethiek in het algemeen. Daarnaast geeft hij regelmatig de broodnodige ethische reflectie op het nieuws van alle dag in verschillende media.

Details

Date:
19 februari 2020
Time:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:

Venue

Lokhorst Tapijten Korte Breestraat 34

Dordrecht, Nederland
+ Google Maps