Vriesestraat 22, 3311KD Dordrecht
Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.
mrt 04, 2020

Hannah Arendt

4 maart 2020
20:00 - 22:00
Lokhorst Tapijten Korte Breestraat 34

Dordrecht, Nederland
Contact us
Description

“Vrijheid van meningsuiting is een lachertje,
tenzij feitelijke informatie gegarandeerd is
en de feiten zelf niet ter discussie staan”

(Hannah Arendt, Truth and Politics).

 

Between Past and FutureMet deze quote bevinden we meteen in het nu. Waarheid en politiek. Sluiten zij elkaar uit? Is waarheid in zijn essentie impotent en is de politiek in zijn essentie bedrog? En is feitelijke informatie zeker gesteld of ten alle tijden afhankelijk van de juiste verteller?

Als een reactie op de controversiële ontvangst van Eichmann in Jerusalem stelt Hannah Arendt deze en andere vragen in het essay Truth and Politics (in: Between Past and Future). Niet om ze te beantwoorden, maar om te verkennen. Niet om voor te schrijven wat te denken, maar een suggestie voor hoe te denken.

In deze inleiding op dit essay van Hannah Arendt zal ingegaan worden op een onderliggende vraagstuk dat zij naar voren brengt: Wat is de rol van de filosoof in de handelende wereld? We bespreken haar persoonlijke drijfveren en proberen een beeld te vormen hoe zij aansluiting vond bij haar tijdgenoten en met welke suggestie zij ons achterlaat. Haar betekenisvol principe nataliteit en de de plaats van handelen in het actieve leven maken de brug tussen haar politiek denken en haar analyse van het mens-zijn.

Hannah Arendt hoefde geen invloed te hebben, maar wilde begrijpen. En als andere mensen ook begrijpen zoals zij begrepen heeft, dan geeft dat haar een gevoel om thuis te zijn.  Op woensdag 4 maart bij het Filosofisch Café vragen we ons af of Hannah Arendt zich bij ons thuis gevoeld zou hebben.

Robert Holmes (1974) zal deze inleiding verzorgen. Als zeezeiler, kok, ondernemer, lobbyist en ambtenaar leerde hij ruim en inclusief te denken. Geïnspireerd door een leergang ethiek baant hij zich een route door de geschiedenis van het denken over mens en maatschappij. Vanuit Hobbes’ Leviathan als gekozen kantelpunt en gevoed met levensvraagstukken wordt hem steeds duidelijker: Ieder belief-system gebaseerd op de status-quo negeert het verleden en ontkent de toekomst.

 “De enige manier om van het verleden te leren,
is door over het verleden te leren.”

Details

Date:
4 maart 2020
Time:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, ,

Venue

Lokhorst Tapijten Korte Breestraat 34

Dordrecht, Nederland
+ Google Maps