Vriesestraat 22, 3311KD Dordrecht
Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.
nov 13, 2019

Filosofie en extase

13 november 2019
20:00 - 22:00
Lokhorst Tapijten Korte Breestraat 34

Dordrecht, Nederland
Contact us
Description

Sinds Plato geldt Eros als een oer-ervaring van mensen. De filosofie wordt door de Eros beheerst, en waarschijnlijk geldt dit ook voor de kunst. De vraag is alleen: wat is Eros? Is het een kosmische kracht die zich alleen lichamelijk uit? Of is het juist een geestelijke kracht? Is het eigenlijk wel zinvol om hier een onderscheid tussen ‘lichaam’ en ‘geest’ te maken? De stelling die ik wil voorleggen, is dat Eros te maken heeft met extase. Extase is een menselijke grondervaring. Zonder contact met deze ervaring verdroogt het leven al spoedig.

‘Extase’ veronderstelt drie zaken: (1) een tweezijdige verhouding, (2) ervaring van beelden en een (3) ontkennen van de ‘feitelijke’ werkelijkheid.

In mijn betoog zal ik mij verhouden tot twee grote denkers van de extase: Plato (427-347) en Ludwig Klages (1872-1956). Plato is het bekendst. In zijn Symposion laat hij zijn leermeester Socrates vertellen hoe hij door een vrouw, de priesteres Diotima, werd ingewijd in de geheimen van de Eros. Zodoende begint de Westerse filosofie met Eros. In de 20e eeuw herinnert de Duitse levensfilosoof Ludwig Klages ons aan dit begin. Zijn boek Vom kosmogonischen Eros uit 1921 (recent in het Engels vertaald als Of Cosmogonic Eros) is een pleidooi voor erkenning van de Eros als het extatische krachtenveld van de denker en de kunstenaar. Het heeft grote invloed uitgeoefend op o.a. C.G. Jung.

Het is voor mij belangrijk te laten zien dat Eros het intellect niet schuwt maar juist nodig heeft. Zolang dit intellect zich maar overgeeft aan een diepe stuwkracht. Zonder deze verzandt het in spitsvondigheden en een bitter scepticisme.

 

Dr Rico Sneller (1967) is als universitair docent filosofie en ethiek werkzaam geweest bij de Universiteit Leiden en de Technische Universiteit Eindhoven. Hij is geïnteresseerd in buitengewone ervaringen en veranderde bewustzijnstoestanden, variërend van extase en roes tot helderziendheid en mystiek. Zijn belangstelling voor Oosterse denktradities heeft zijn blik gescherpt voor de vele momenten in de Westerse filosofie die de ervaring benadrukken. Zijn bijzondere belangstelling gaat uit naar de Duitse Romantiek, met daarin o.a. Carl du Prel (1833-1899) en Ludwig Klages, alsook naar de filosofie van Jacques Derrida (1930-2004). Samen met Hans Gerding en Hein van Dongen publiceerde hij Wilde beesten in de filosofische woestijn. Filosofen over telepathie en andere buitengewone ervaringen (Ten Have 2013). Momenteel werkt hij aan een boek met de titel Into It: Perspectives on Synchronicity, Inspiration, and the Soul (Cambridge Publishers 2020).

Details

Date:
13 november 2019
Time:
20:00 - 22:00
Evenement Categorieën:
,

Venue

Lokhorst Tapijten Korte Breestraat 34

Dordrecht, Nederland
+ Google Maps