Vriesestraat 22, 3311KD Dordrecht
Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.
feb 14, 2017

Emmanuel Levinas door Jan Vorstenbosch

14 februari 2017
20:00 - 23:00
VanAlle Tijden Grotekerksebuurt 44

Dordrecht, 3311 PN
Contact us
Description

Emmanuel Levinas (1906 – 1995) was filosoof en Talmoedist. Als filosoof heeft Levinas zich vooral beziggehouden met ethiek. In deze ethiek staat de de ander en de verantwoordelijkheid voor deze ander centraal. Deze verantwoordelijkheid voort uit de epifanie door de ontmoeting met het gelaat van de ander. Het gelaat van de ander is de naakte blootstelling waardoor wij oneindig verantwoordelijk zijn. Het gelaat van de ander trekt ons in een soort derdepersoonsrelatie. En dit is niet vrijblijvend, want het gelaat dringt zich aan ons op zodat wij niet doof kunnen blijven en het niet kunnen vergeten.

Het gelaat is niet te vatten in een definitie of een lijst van eigenschappen. Het gelaat is alleen te begrijpen door te definiëren wat het gelaat niet is. (Waldenfels, Bernhard. „Levinas and the face of the other.” In The Cambridge Companion to Levinas, door Critcheley Simon en Bernasconi Robert, 63-81. Cambridge: Cambridge University Press, 2002.) Door deze negatieve formulering wordt het gelaat iets oneindigs. Dit is net als over God zeggen dat hij niet onrechtvaardig is. Deze negatieve formulering geeft veel meer betekenis dan het toeschrijven van de eigenschap rechtvaardig.

Om dit te kunnen begrijpen, moeten we ons idee van vrijheid aanpassen. Niet meer een vrijheid die begint bij onszelf, maar een vrijheid die begint buiten onszelf. Alleen zo kunnen wij het gelaat van de ander begrijpen en de verantwoordelijkheid nemen die zich aan ons opdringt.

In deze bijeenkomst neemt Dr. Jan Vorstenbosch ons mee in de rijke denkwereld van deze naoorlogse, Joodse denker. Jan Vorstenbosch is ethicus en universitair docent aan de Universiteit Utrecht. Hij is gespecialiseerd in toegepaste ethiek met een brede interesse in ehtiek van sport, mensenrechten en continentale ethiek in het algemeen. Daarnaast geeft hij regelmatig de broodnodige ethische reflectie op het nieuws van alle dag in verschillende media.

Alvast meer lezen? Zie het artikel in de Stanford Encyclopedia of Philosophy: Emmanuel Levinas (in het Engels).

Schrijf je direct in voor deze bijeenkomst!

 

Details

Date:
14 februari 2017
Time:
20:00 - 23:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , ,

Venue

VanAlle Tijden Grotekerksebuurt 44

Dordrecht, 3311 PN
+ Google Maps
Website: Bekijk de site van Locatie